11-10-2023

ALV 50PLUS 7 oktober

Limburg, 11 oktober 2023

Beste leden van 50PLUS,

Zaterdag 7 oktober jongsleden is een digitale ledenvergadering geweest waarbij de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer verkiezingen is vastgesteld. Helaas is de uitkomst dat geen enkele Limburgse kandidaat op deze lijst staat.

De kandidaatstelling van een van de Limburgse leden is niet door de kandidaatselectiecommissie behandeld, omdat deze kandidaat over het hoofd is gezien. Andere Limburgse leden die hun belangstelling hadden kenbaar gemaakt zijn geweigerd of op onaanvaardbare lage plekken gezet.

Tijdens de ledenvergadering zijn twee amendementen door Limburg ingediend om twee Limburgse kandidaten alsnog op de lijst te krijgen. Beide amendementen zijn door de LEDEN van 50PLUS verworpen. Dit betekent dat meer dan vijftig procent tegenstanders waren dat Limburgse kandidaten mochten deelnemen aan de verkiezing op de 50PLUS kandidatenlijst.

De enige conclusie die we als bestuur en politieke fracties van 50PLUS Limburg kunnen trekken is dat de LEDEN van 50PLUS hebben bepaald dat geen plaats is voor Limburgers bij 50PLUS en de Limburgse belangen niet behartigd worden door 50PLUS. Het niet erkennen, zeg maar gerust het negeren, van het belang voor 50PLUS van de zuidelijkste provincie van Nederland is een uiterst kwalijke zaak.

Daarnaast hebben we met afschuw kennisgenomen van de pogingen van het hoofdbestuur om de partijdemocratie buiten werking te zetten en de machtsstrijd tussen verschillende afdelingen en het hoofdbestuur in onze partij.

Op 29 juli 2023 heeft onze vertegenwoordiger in een overleg van de adviesraad en het hoofdbestuur gepleit voor verbinding in de partij en te zoeken naar een derde alternatief. Ook is gepleit om het succes van Limburg bij de verkiezingen in maart 2023 te kopiëren en dus vijftig namen op de 50PLUS Tweede Kamer kandidatenlijst te krijgen met een evenwichtige topografische verdeling over alle provincies voor breed draagvlak onder de kiezers. Met onze adviezen is helemaal niets gedaan, zelfs het tegendeel is gedaan.

We gaan ons de komende tijd beraden op welke wijze we omgaan met het mandaat dat de kiezer ons heeft gegeven bij de Gemeenteraadsverkiezingen 2022 en de Verkiezingen 2023 voor Provinciale Staten en Waterschap. Mocht u willen reageren of vragen hebben dan kunt u dit doen via contact@50pluslimburg.nl

50PLUS Limburg:
Bestuur en Politieke Vertegenwoordigers Provinciale Staten, Waterschap en Gemeenteraad Maastricht.