07-04-2023

Verslag verkenner Provinciale Staten

De fractie van 50PLUS moet constateren dat de uitkomst van de verkenner Jan Schrijen niet strookt met de aanbevelingen die 50PLUS heeft gedaan. Voor 50PLUS waren drie uitgangspunten:

  1. Recht doen aan de verkiezingsuitslag
  2. Zoeken naar programmatische overeenstemming
  3. Zorg voor een stabiele coalitie met ruimte voor dualisme

Recht doen aan de verkiezingsuitslag
Het voorstel van verkenner Jan Schrijen om een coalitie te vormen van BBB-VVD-CDA-PVDA-SP betekent dat het een coalitie is met 1 winnaar en 2 verliezers van de verkiezingen. Partijen die 45% en 25% van hun zetels hebben verloren worden uitverkoren voor de coalitiebesprekingen.

Zoeken naar programmatische overeenstemming

Er wordt wel erg makkelijk gesproken dat verschillen zijn te overbruggen. De keuzes van VVD ten opzichte van PVDA en SP hadden slechts 20 tot 30% overeenstemming. Nog veel te overbruggen! Is dan een coalitieakkoord op hoofdlijnen wel mogelijk?

Zorg voor een stabiele coalitie met ruimte voor dualisme

Bij de huidige keuze voor een coalitie met 26 zetels is er een meerderheid van drie zetels. Iedere coalitiepartij is nodig voor een meerderheid. Is er dan nog ruimte voor echt dualisme? Zoals in de verslagen werd opgemerkt, dat goede afspraken gemaakt moeten worden tussen coalitiepartijen.

De boude opmerking van verkenner dat niet de mens niet meer centraal stond, maar geregeerd werd via regeltjes, procedures en wetten wordt niet door 50PLUS herkend. De suggestie wordt gewekt dat de vijf beoogde coalitiepartijen in staat zijn om dit aan te passen en de overige partijen niet en dit werpen wij verre van ons.

50PLUS blijft zich inzetten voor een stabiele coalitie in Limburg en zorgen dat het vertrouwen in de politiek hersteld wordt. De rapportage van verkenner Schrijen is een gemiste kans en de verliezer van de verkiezingen is de kiezer!